Wingadal House, Point Piper


Details

Complete Project

Awards:
2020 MBA Contract Home $8M to $10M
2020 MBA Best Use of Copper

Architect:
Collins & Turner

Photographer:
Rory Gardiner

Elevated on a dramatically sloping site at Point Piper, Wingadal House is a luxury residence providing a sense of retreat whilst maximising the potential of its
prominent location and spectacular panoramic views across the city and harbour. The new building reconciles intricate planning with a complex site and is
characterised by its three terraced floors that step and splay down the sloping terrain.

Situated at the end of a narrow cul-de-sac, visitors arrive through an intimate front sculpture court slipping past the curved boundary wall of Wondabyne sandstone into the upper level of the house. Perched atop the sandstone volumes below, this open plan predominantly steel and glass structure encompasses the living, dining and kitchen areas under a curved barrel-vaulted roof, with a unique ceiling of handwoven copper held delicately aloft
by bands of frameless glazing.

Full height sliding windows allow the external boundaries to peel away opening onto landscaped terraces and maximising views of Sydney Harbour.
Connected through a series of recycled Karri stairs suspended with copper rods, the two floors below within the sandstone volumes encompass the bedrooms, stone-lined bathrooms, laundry facilities and service spaces. Integral to the design is this continually increasing sense of intimacy, privacy and retreat experienced descending through the house.

These three stories are continuously linked through a triple-height stepped courtyard and a series of terraced spaces that serve to bring daylight and fresh air into the centre whilst visually connecting the individual levels and volumes. The external works also include extensive new landscaping, a lap-pool, a Japanese outdoor bath, and a cabana / external study.

Internally, the natural stone detailing is complemented by the rich dark recycled Karri hardwood that lines the floor, ceiling, solid timber full height doors and joinery, and contrasted against the crisp white plaster walls and large clear glass panel windows. Copper is utilised throughout as accents and panelling, most strikingly as a textured weave lining for the barrel-vaulted roof.

The house is an ode to the enrichment and craftsmanship that can be achieved through the persistence and collaboration of builders and architects striving to achieve the highest level of design quality. Every moment is carefully choreographed with perfectly framed views, a rich material palette that heightens the changing qualities of light through the day, and the delicate intimacy of every handcrafted detail.